Jdi na obsah Jdi na menu
 


Romanovská ovce

 

Charakteristika:
Plemeno vyšlechtěné v 17. století v Rusku pouhým výběrem z populací místních ovcí. Jedná se o plemeno plodné, menšího až středního tělesného rámce (hmotnost beranů 60 - 80 kg, bahnic 40 - 50 kg), krátkoocasé, u obou pohlaví bezrohé. Tělo méně osvalené. Hlava a nohy černé, trup se světle šedě až modrošedě zbarvenou srstí. Bílé skvrny mohou být na hlavě (typická lysina), konci ocasu a končetinách. Jehňata se rodí zpravidla celá černá. Vlna je sortimentu C-DE, smíšená (jemná šedá podsada a hrubé černé pesíky), polohrubá, prstenčitě vinutá. Kožešina je kvalitní, hřejivá a velmi lehká. Říje asezónní.
 
Využití:
Produkce jatečných jehňat (při křížení s masnějším plemenem lze u jehňat dosáhnout lepší zmasilosti). Maso je s nízkým obsahem loje- tuku, bývá tmavší, chuťově částečně připomínající zvěřinu (maso mufloní)
Kožešina příjemná, hřejivá a lehká.
Vlna pěkně zbarvená, ale díky pesíkům hrubší.
 
Podrobnější informace:
Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR (http://www.schok.cz/index.php?page=ovce&zn=r)
Klub chovatelů romanovských ovcí (http://www.romanovky.eu)